sobota 15. júna 2013

Výber závesu, časť prvá

Najčastejšou a prvotnou otázkou pri výbere závesu je: Aký účel má záves plniť?_: Závesy môžu plniť len dekoratívnu funkciu. To znamená, že sa poväčšinou dáva na boky okien ako kontrast, či už k záclone alebo k samotnej stene. Častokrát odporúčam klientom radšej vynechať záclonu a doplniť okno len postrannými dekoračnými závesmi, prípadne nadokennými drapériami. Okno vtedy pôsobí kompaktnejšie, keď zakryjete jeho ostré hrany. Dekoračná látka je často výraznejšia a často teplejšie pôsobiaca, ako samotná záclona. Možno máte pekný výhľad, prípadne zimnú záhradu, ktorú by bolo nežiaduce zakrývať záclonou. V tom prípade vám postačuje po oboch stranách závesová látka v šírke približne 140-150cm, ktorú zriasite na šírku 40-45cm. Menej neodporúčam, nakoľko pôsobí potom dekoračný záves ako tenký dlhý slíž. Niekedy je pekné takýto záves vypnúť mašľou, povrazom, šerpou, hlavne pri závesoch, ktoré sú menej padavé a preto sa do šírky „rozliezajú“.
Postranné dekoračné závesy, hliníkový profil zlatý.
Ďalšou kategóriou sú závesy slúžiace na zatienenie. Tam je samozrejme spotreba adekvátna šírke samotného okna, alebo šírke samotnej garniže, ktorá môže samozrejme byť širšia. Keď sa rozhodujete pre šírku garniže, je dobré, keď je možné po stranách okien pridať 40cm na záves. Pri záclone postačuje 10cm navyše. Záves vyzerá vždy lepšie, keď môže byť rozdelený na 2 rovnaké polovice, aj keď je okno rozdelené napr. Balkón 1/3 a okno 2/3.
Zriasenie dekoračného závesu na cca 45cm.



Na zatienenie slúžia závesy rôznej priepustnosti materiálu. To znamená od najtenších závesov, ktoré tienia minimálne, čiže filtrujú len to najväčšie slnko, až po black-out, ktorý tieni na 100%. Ten je vhodný hlavne do spálne, ktorá je situovaná na východ, prípadne do pracovne, kde je počítač, prípadne televízor. Od priepustnosti závesovej látky závisí aj samotný konečný vzhľad závesu. Veľké množstvo látok má pekný vzor, ale keď ho presvieti slnko, vzor sa stráca, čo sa nemusí niekomu páčiť. Vtedy vzor vidieť iba ak je za nim stena, alebo žalúzia, alebo vo večerných hodinách. V prípade hustých závesov, či black-outu je vzor alebo farba závesu nemenná. Podšívať tenší záves inou látkou si myslím, je zlý variant, nakoľko zaplatíte za jednu látku navyše rovnako ako za zložité šitie a domnievam sa, že rôznorodosť materiálov môže spôsobiť po praní sťahovanie jednej z prišitých látok.
Black out je vhodný na úplné zatienenie.