pondelok 29. októbra 2012

Výber záclony - podľa čoho sa riadiť, časť druhá

Ako si správne vybrať záclonu?

Záclony a Závesy ing. Helena Gratzerová
Tretia otázka smeruje na vkus klienta. Ľudia sa líšia najmä v otázke : Chcete záclony s podkladom bielym alebo smotanovým? Výnimku tvoria úplne iné odtiene, ale poväčšinou ľudia majú jasno v tom, či preferujú bielu alebo krémovú farbu. Biela farba pôsobí čisto, stroho, ale pozor, ide o studenšiu farbu v interiéri. V prípade, že nemáte úplne snehobiele steny, pôsobí potom biela stenovka voči bielej záclone špinavo. V prípade, že steny sú napríklad v hnedej, zelenej farbe, práve biela záclona pekne vynikne. Krémové záclony (obrázok č.29) pre niekoho pôsobia špinavo, ale sú podstatne teplejšie a hodia sa najmä k interiérovým farbám jesene a jari. V prípade, že máte ale steny napríklad v žltej , či smotanovej farby, mohlo by sa stať, že sa budú farby stien a záclony biť. Vtedy treba radšej zvoliť iný odtieň záclony.
Štvrtá otázka je: Máte radi v záclone vzor, alebo chcete záclonu čistú, poprípade len jemné náznaky hrčiek, čiarok, jemných farebných odtieňov? Väčšina mužov nemá rado kvety (obrázok č.18), iní klienti nemajú radi vodorovné alebo zvislé čiary, aj keď niekedy sa doslova žiadajú. Tam, kde máte široké okná a nízky strop odporúčam zvislé pruhy a tam, kde je vysoký strop a úzke okná je dobre nájsť vodorovný vzor. Vzoru sa netreba báť. Ak máte okno široké 3-6metrov, jemný vzor neuškodí, práve opačne, jemne oživí jednoliatu plochu. Samozrejme v prípade, že tých okien je v izbe veľa, neodporúčam veľké vzory, lebo by priestor nadmieru zaplnili.
Záclony a Závesy ing. Helena Gratzerová
 Naozaj sa vzorov netreba báť, nakoľko väčšinu času na záclonu svieti slnko a vzor nieje taký viditeľný. Často mi klienti povedia, že pôsobí záclona ako bez vzoru, pretože je vzor presvetlený. Každú záclonu je preto treba skúšať a dívať sa na ňu cez slnko a nie v smere slnka. To sa ale dá iba v prípade, že si môžete vzorku priniesť domov, alebo vám ju prinesie bytový designer.
Na malých oknách odporúčam jednofarebnú záclonu, alebo nejaký malý vzor. Samozrejme záleží aj na tom, či bude doplnený závesom. Treba si ešte všímať, či v miestnosti je vzorový koberec, vzorová sedačka, vzorová tapeta, ale veľkú rolu zohrávajú napríklad obrazy, či dekoratívny kameň na stenách. To všetko ovplyvňuje výber vzoru a farby.
.: prvá časť 
tretia časť :.

Výber záclony - podľa čoho sa riadiť, časť prvá

Ako si správne vybrať záclonu?


Záclony a Závesy ing. Helena Gratzerová
Pracujem už 8-my rok s v oblasti návrhu bytových textílií priamo u zákazníka. Spoločne vyberáme z donesených vzoriek tie materiály, ktoré sú najvhodnejšie do ich interiéru. Výber závisí nielen od štýlu , v ktorom sa interiér nachádza, ale aj od cítenia každého klienta. Vždy treba hľadať kompromisy medzi tým, čo sa nám páči a čo sa nám hodí. Niekedy je to ľahké, ale niekedy sa človek ťažko vzdáva svojich vysnívaných predstáv a doteraz zaužívaných a osvedčených zvykov a potom , keď si presadí svoj názor, dochádza k vytriezveniu, nakoľko treba naozaj zapojiť do výberu nielen svoje srdce, ale aj rozum. Bez kompromisov ide máločo.
Záclony a Závesy ing. Helena Gratzerová
Prvú otázku, ktorú kladiem zákazníkom je : Na ktorej svetovej strane máte okno? Bola by škoda zakryť okno na severe hustou záclonou, pretože by ste mali v miestnosti tmu. Na juhu hustejšia záclona nemusí zobrať toľko svetla v prípade, že máte dostatočne veľké okná. Ale treba si dávať pozor aj na skutočnosť, že niekedy je priam hriech uzavrieť sa záclonou pred krásnym výhľadom napríklad do záhrady.
Druhou otázkou je : Chcete, aby vám nebolo vidieť do izby? Vtedy odporúčam záclony hustejšieho tkania alebo vzoru. Ale treba rátať s tým, že aj najhustejšia záclona vám na večer, keď zasvietite, nespraví takú izoláciu ako záves. Obrysy postáv tam budú vždy a cez deň musíte rátať, že vám záclona pohltí svetlo. Preto je dobre vedieť, že hustejšia záclona vás bude izolovať cez deň, ale na večer treba zastrieť záves alebo žalúzie.
časť druhá :.

pondelok 22. októbra 2012

Výber závesného systému - rímska roleta

Rímska roleta :

Rímska roleta
Rímska roleta a hliníkový profil "Moderna"
Rímske rolety sú skôr dekoračným prvkom na okne. Nahrádza klasické rolety, na ktoré sme boli zvyknutí za socializmu. Rozdiel je len v tom, že sa materiál nezvinie súvisle na rúrku, ale vytvára vodorovné paravány ľubovolnej šírky. Rímska roleta je vhodná hlavne na francúzske okná, ktoré sa nedajú otvárať, alebo na kuchynské okná, kde nechcete záclonu kvôli spodnej pracovnej ploche, alebo umývadlu a hneď po bokoch medzi oknami máte napríklad už vrchné skrinky. Samozrejme sa rímska roleta hodí aj do obývacej miestnosti, či detskej izby.
Rímska roleta môže byť ušitá z rôznych materiálov, či už zo záclonoviny, ale i dekoračnej závesoviny. Výhodou je, že ju môžete zrolovať do akejkoľvek požadovanej výšky. Určite neodporúčam dávať rímsku roletu na okno, kde okenný rám končí maximálne 15cm pod stropom, nakoľko musíte rátať s tým, že roletku treba na strope naskladať, aby ste mohli otvoriť okno.
V prípade, že pod stropom máte málo miesta, museli by byť tyčky/ ktoré vytvárajú sklady/ veľmi na husto, čo nevyzerá dobre. Vzdialenosť medzi tyčkami by mala byť medzi 25-35cm.
Rímska roleta
Vhodné sú aj jednofarebné textílie
Pri rímskych roletách treba rátať s tým, že možno ušetríte na spotrebe materiálu, ale na druhej strane je šitie drahšie ako pri záclone, nakoľko je pracné a vyžadujúce presnosť. Aj samotný profil je cenovo drahší. Ďalej musím upozorniť na skutočnosť, že v prípade prania, je potrebné látku vybrať z mechanizmu , čo znamená vyvliecť záclonu zo zvislých šnúrok/ u niektorých drahších roletách to nieje nutné/, ktoré umožňujú vyťahovanie roletky a samozrejme treba vytiahnuť sklolaminátové tyčky, vďaka ktorým sa tvoria vodorovné sklady. Pre niekoho to môže byť pracné v prípade, že ich máte doma viacej.
Rímska roleta sa ovláda nekonečnou retiazkou podobne ako vnútorné žalúzie. Sú profily, ktoré túto šnúrku priznávajú. Vtedy máte lepší prístup k šnúrke, ale vidíte ju. Sú aj profily, kde ovládanie je zakryté niekoľko cm za látkou. Možno je prístup horší, ale nieje vidieť retiazku. Každý klient si môže určiť dĺžku ovládania a stranu, kde ovládanie chce mať.
Rímska roleta v kombinácií s profilom na suchý zips
Rímska roleta v kombinácií s profilom na suchý zips
Veľmi podobné ako sú rímske rolety, bývajú viedenské rolety. Rozdiel je v tom, že sa do látky nevkladajú sklolaminátové tyče a vzdialenosť medzi skladmi býva menšia napr. 15cm. Vtedy materiál nie je presne vo vodorovnej polohe, ale tiež pôsobí zaujímavo. Často tento druh vidieť na zámkoch. Tým, že sú sklady hustejšie, ľahšie sa roletka vyhrnie k stropu, čo znamená, že nepotrebuje taký široký priestor pod stropom, no materiál sa ľahšie pri zhrnutí pokrčí.
Neodporúčam používať na šitie rímskej rolety bavlnu, nakoľko sa zráža a po vypratí nemusí sedieť šírka tyčí a samozrejme ani dĺžka samotnej roletky.

piatok 19. októbra 2012

Výber závesného systému - hliníkové koľajnice


Garnižové systémy - hliníkové koľajnice:

Možnosti využitia sú širšie ako pri tyčiach kovových. Sú preferované hlavne v modernejších interiéroch, alebo tam, kde závesný systém nieje ani vidieť, alebo v domácnostiach, kde sa hlavne dbá na účelnosti, funkčnosti a rýchlosti. Hovorím to preto, že väčšina týchto profilov sa dodáva
s nacvakávajúcimi clic bežcami, ktoré sa pri praní nedávajú dole zo záclon a pri navliekaní sa len zo spodu nacvakajú do profilu nezávisle na poradí, kde začnete nacvakávať. To znamená, že si nacvakáte prvý, stredný a posledný háčik, potom už záclonu nemusíte držať a postupne nacvakáte ostatné háčiky. Je to veľmi rýchly spôsob, ktorý ocenia hlavne starší ľudia a ľudia žijúci vo veľkých domoch, kde je množstvo okien.
Hliníková koľajnica s ohybom. Textílie sú zavesené pod profilom.
Hliníková dvojkoľajnica s ohybom. Textílie sú zavesené pod profilom.
Tieto profily majú ešte jednu veľkú výhodu. Vyrábajú sa až v 6metrových dĺžkach, čo umožňuje profil montovať na široké okná bez spájania. Jediný problém je v tom, že keď bývate na šiestom poschodí, je ťažké tam takýto profil dostať. Problémy s transportom začínajú už od šírok 350cm. Preto je niekedy nutné takýto profil narezať z dvoch kusov.
Profily bývajú v rôznej šírke od 1,2cm po približne 3,5cm. Ak máte biely strop a profil sa montuje priamo naň, je postačujúce namontovať profil so šírkou 1,2cm. Je nenápadný a niektoré riasiace pásky umožňujú tento profil úplne zakryť, ale priznám sa , že väčšina záclon sa potom oveľa viac šúcha o profil a ťažšie sa ním manipuluje, nakoľko aj hustota háčikov býva väčšia. Ale niektorým ľuďom záleží viacej na tom, aby ho vidieť nebolo, čo samozrejme rešpektujem.
Hliníková koľajnica s ohybom. Textílie zakrývajú profil.
Hliníková koľajnica s ohybom. Textílie zakrývajú profil.
Potom sú profily v 2-3,5cm šírkach. Tie sa na strope priznávajú. Plnia zároveň aj estetickú stránku. Záclony sa preto šijú pod tieto profily.
Všetky tieto profily sa vyrábajú vo farbách – biela, strieborná matná, zlatá matná, hnedá, bronzová zlatá, nerezová a iné.
Väčšina profilov má ešte jednu zásadnú výhodu. Dajú sa ohýbať do rôznych uhlov. Často pri svojej práci používam aj koncové ohyby profilov. Čo to je ? V prípade, že máte napríklad radiátor v hĺbke 14cm, záclonu je žiaduce dať do hĺbky pred radiátor napríklad 16cm a záves 18cm. Aby to nevyzeralo z boku zle, ohne sa závesový profil z oboch strán po koncoch v hĺbke 18cm a tak záves skončí priamo pri stene. Je to oveľa krajšie. Aj jednoduchý ohyb 6cm je pekný, pretože zakryje bočný šev záclony, ktorý často nieje pekný.
Uchytenie profilov môže byť priamo na strop / tehla,betón,sadrokartón / len nie v kombinácii so stropným chladením, prípadne polystyrénom/. Uchytenie na stenu je tiež možné, len treba rátať, že takýto profil sa uchytáva či už na strop alebo na stenu každých 60-90cm v závislosti na váhe materiálu, ktorý bude visieť. Neodporúčam uchytiť konzolu na stenu, ktorá je vzduchoprázdna. Napr. často bývajú nad oknom kastlíky na vonkajšie rolety. Tam je potom problém čokoľvek chytiť. Niektoré hliníkové profily majú konzoly v tej istej farbe. Tie sú ale čo sa týka ich hĺbok tiež často limitované.
Hliníková trojkoľajnica so suchým zipsom
Hliníková trojkoľajnica so suchým zipsom
No v ponuke bývajú aj univerzálne stenové konzoly od 3cm až do 27cm. Tie ale sú v ponuke len vo farbe bielej a striebornej. Preto ak ste si vybrali profil hnedý a nemôžete ho montovať na strop, nemáte v ponuke stenové konzoly,čo je škoda. Profily je možné ľubovolne za sebou naskladať. Osádzajú sa za sebou buď osobitne, alebo existujú spojky na dva až tri profily za sebou a vtedy sa osádza celý trojprofil ako jedna kompaktná garniža.



Existujú hliníkové profily so suchým zipsom. Ten slúži na nalepenie drapérie / to je krátky dekoračný záves nad oknom /. Tak sa dá napríklad naskladať za sebou jeden profil na drapériu, druhý na závesy a tretí na záclonu.


Strieborná koľajnica Moderna

Ďaľšie obrázky z realizácií na www.zaclonyazavesy.sk/galeria.php

streda 17. októbra 2012

Výber závesného systému - kovové tyče


V dnešnej dobe nám trh ponúka širokú škálu závesných systémov.
Pred ich výberom si treba premyslieť, na aký účel závesný systém potrebujeme, do akého materiálu ho budeme osádzať, či je potrebné, aby záclona a záves prechádzali súvisle po celej šírke závesného systému. Skúsim vám v nasledujúcich riadkoch niektoré systémy priblížiť. 

  • Garnižové systémy - kovové tyče
  • Garnižové systémy - kovové tyče s drážkou

Garnižové systémy - kovové tyče:

Tyčové garniže hrúbky 16 mm
Kovová tyč 16 mm s kĺbovou spojkou.
Bývajú v rôznych hrúbkach - 16mm ,19-20mm, 25mm. Od hrúbky profilu závisí aj vzdialenosť konzol medzi sebou. Napríklad medzi konzolami s priemerom 16mm je vzdialenosť konzol odporúčaná 140cm. Skúšali sme aj 180cm, ale materiál musí byť ľahký, inak sa vám tyč začne ohýbať. Pri 20mm a 25mm tyčiach by vzdialenosť konzol mala byť 200cm až 240cm. Dajte si pozor na dvojkonzoly, ktoré sú poväčšinou kombináciou 16mm / záclonovej/ a 25mm /závesovej/ tyče. To znamená, že riskujete pri vzdialenosti konzol 200cm až 240cm, že by sa vám záclonová mohla ohýbať.
Kovové tyče bývajú vo farbe matná zlatá, zlatá, antická zlata, strieborná matná, oceľová, nerezová,
čierna, medená. Tyče sa vyrábajú v šírkach od 100cm do 240-300cm. Existujú síce spojky tyčí, ale odporúčam ich napájať v mieste, kde je konzola a nie medzi nimi.
Tyčové garniže hrúbky 16 mm
Kovová tyč 16 mm s kĺbovou spojkou.
Ďalšou variantou bývajú tyče kovové s drevenou fóliou vo farbe odtieňov dreva. Jej výhodou je, že sa tyč nekrúti, nakoľko drevené garniže buď už kúpite krivé, alebo sa vám doma po čase skrútia. Spôsoby uchytenie kovových tyčí býva buď od stropu , alebo o stenu. Väčšina konzol nieje hlbšia ako 14cm, čo býva niekedy na škodu, ak máte veľmi hlboký radiátor a chcete dlhú záclonu.
Tyčové garniže hrúbky 16 mm a 25 mm
Kovová tyč 25mm a 16 m.
Nikdy nemontujte takú garnižu, ktorej hĺbka konzol je menšia ako je šírka parapety alebo šírka radiátora. Je to veľmi neestetické a škoda za vyhodené peniaze, keď vám materiál leží na radiátore . Kovové garniže majú veľký výber koncoviek. Výhodou týchto garníž je skutočnosť, že sú pekným estetickým doplnkom interiéru a majú širokú paletu prevedení. Nevýhodou tyčových garniž je limitovaná vzdialenosť konzol od seba a tým niekedy nepraktické predelenie záclon.
Z toho vyplýva, že materiály sa musia strihať a deliť na garniži podľa konzol a nie vašich potrieb.
Ďalšou nevýhodou je pomalšie dávanie záclony dole a hore z garniže a časté lámanie háčikov, držiacich záclonu na krúžku. Uchytenie štipcami vôbec neodporúčam. Ničia záclonu i záves.
V súčasnej dobe sú na trhu alternatívy klasických garníž, ide o garnižové systémy kovové tyče s drážkou a koľajničky rôznych materiálov a profilov.

Garnižové systémy - kovové tyče s drážkou:

Kovová tyč 16 mm s drážkou.
Ide o tie isté materiálové prevedenia ako pri tyčiach, iba sa v tyči vytvorí naspodu drážka, v ktorej sú bežce. Konzoly držia tieto tyče s drážkou zvrchu, čo umožňuje, aby materiály sa pohybovali po celej šírke profilu nezávisle na tom, kde sú konzoly. Profily sa vyrábajú v rovnakých dĺžkach ako tyče. Dajú sa napájať, ale nemám dobrú skúsenosť s priechodnosťou záclon cez tieto spoje. Profilové tyče sa vyrábajú poväčšinou v hrúbkach 16mm a 20mm a farebná škála býva o niečo menšia ako pri tyčiach. V ponuke býva zastúpená najviac antická zlatá, strieborno matná a nerezová.